Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Hus, Jan - Dcerka

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Jan Hus : Dcerka
8. vydání, Praha, nakladatelství Kalich 1995, 68 str.

Jan Hus, jihočeský rodák z Husince u Prachatic, vystudoval nejdříve artistickou fakultu, na níž dosáhl hodnosti mistra svobodných umění, potom bohosloví a stal se knězem. Působil jako univerzitní profesor a byl zvolen také rektorem univerzity. Ve své učitelské funkci psal hlavně latinsky. Významné bylo jeho kazatelské působení v kapli Betlémské od r. 1402. V kázáních neváhal kritizovat bohaté církevní hodnostáře i rozmařilost zámožného panstva. Jeho kázání strhovala lid, měšťany i nižší šlechtu a působila radikálně na jejich názory. Dne 6. července 1415 byl upálen.

V tomto díle, určené ženám, Hus káže o tom jak se neznelíbit bohu a překonat nástrahy hříšného světa. Kniha je rozdělena na deset kapitol, které vždy začínají oslovením: „Slyš, dcerko, a viz a přichyl ucho své…“, odvozeným ze žalmu.

Hus zde uvádí 3 nepřátele duše věřícího, je to: svět ,ďábel a tělo. Ďábel přivádí na myšlenky lstivé a zlostné, nalíčil osidla svá ve zlatě a stříbře a jiných věcech, abychom jich neřádně užívali. Nastražil ale i lep ve formě hněvu, závisti, pýchy a smilství. Chce aby se člověk hříchů nekál. K přemožení ďábla je důležité osvícení písmem. Kristus tím překonal hlad, pýchu a lakomství. Svět přivádí na myšlení marné a divné, útočí na nás skrz 5 bran, což je našich 5 smyslů. Od těla utéci nemůžeme, přináší nám myšlenky nečisté a rozkošné. Nesmíme se ale přejídat, protože svého nepřítele proti sobě krmíme. Proto se musíme modlit, aby nás Bůh ochránil od našich nepřátel.

Myšlení ať je jakkoli nečisté duši neposkvrní, když rozum nepřivolí. Když už nějaký hřích spácháme, musíme ho natolik želet, že se jiných již úmyslně nedopustíme. Nekřtěné dítě je zatracené pro hřích otcův, ale pro nekání. Správný věřící je ten, který Boha miluje více než své tělo a raději by zemřel, než ho rozhněval. Bůh je to nejlepší dobré.

Tato kniha vcelku přijatelně ukazuje, jak by správný křesťan měl žít. Krátký text neodradí ani nezkušeného čtenáře. Kniha je zajímavá a přínosná i pro ateisty. Díky ní jsem pochopil podstatu křesťanského náboženství.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT